wtorek, 22 kwietnia 2014

Ciasto marchewkowe na pierwsze urodziny bloga

Dokładnie rok temu opublikowałam swój pierwszy wpis na blogu. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się takiego zainteresowania moją stroną i chciałabym Wam serdecznie podziękować. To właśnie dla Was umieszczam swoje przepisy i dzięki Wam robię to z co raz większą przyjemnością. Mam nadzieję, że każdemu smakują moje potrawy :) Dzisiaj obchodzę swoje małe święto, dlatego też upiekłam ciasto. Początkowo miał być to tort, ale uznałam, że ciasto marchewkowe bardziej wpasuje się w tematykę bloga. Zanim przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok.


W ciągu tego roku mój blog został oglądany aż 145 tys. razy! Spośród 83 wpisów, najchętniej oglądaliście:











Jeżeli wśród Was znajdzie się osoba, która ma jakieś pytania bądź życzenia co do przepisu - jestem otwarta na wszelkie propozycje. Zapraszam również na mojego fanpage'a na facebooku oraz na Instagram (linki w lewym górnym rogu). Mam nadzieję, że kolejny rok będzie równie udany, a ja nie raz zaskoczę Was jakimś przepisem :) Na koniec zamieszczam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe!

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM TWAROGOWYM


Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli

Składniki na krem:
- 500 gram twarogu chudego lub półtłustego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki masła

Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać po raz ostatni i przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawać twaróg (ja go wcześniej rozgniotłam widelcem, można też zmielić). Miksować, aż masa będzie gładka. 

Po 35 minutach wyjąć ciasto i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić wzdłuż na pół i przełożyć połową kremu. Drugą częścią kremu posmarować wierzch ciasta. Posypać orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!





5 komentarzy: