poniedziałek, 3 czerwca 2013

Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami

Tarta to jedno z moich ulubionych dań. Lubię ją zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Można do niej dodać to, na co ma się ochotę, trzeba tylko nauczyć się przygotowywać ciasto, co jest banalnie proste :) Jako że kruche ciasto w wersji oryginalnej zawiera dużo masła, opracowałam przepis na dietetyczną wersję tarty.

TARTA Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI
(forma o średnicy 28 cm)



Składniki na ciasto:
- 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
- 300 gram piersi z kurczaka
- 200 gram pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka
- pół puszki kukurydzy
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, ulubione zioła (u mnie oregano i prowansalskie)
- oliwa z oliwek do smażenia

Składniki na sos:
- 1 mały jogurt naturalny (150 gram)
- 1 jajko
- szczypta soli

Dodatki: ser mozzarella, sos czosnkowo-koperkowy

Na początku należy przygotować ciasto. Podane składniki połączyć ze sobą w misce, ugnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować, żeby zmieściło się do formy. Nakłuć widelcem, żeby nie urosło i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć nasz spód i odstawić do wystygnięcia.


Następnie przygotować farsz. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, smażyć 3-4 minuty, dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzucić paprykę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę oraz zioła i cały farsz przełożyć na spód od tarty.



Teraz przygotować sos. Jajko wymieszać z jogurtem i solą, aby powstała jednolita masa. Sos równomiernie wylać na tartę.


Na koniec tartę posypać startym serem mozzarella.


Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.



Podawać z sosem czosnkowym.



24 komentarze:

  1. Dokładnie :) wygląda jak pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany! Ale mi narobiłaś apetytu. :) W sobotę na pewno wypróbuję! A trzeba mieć specjalną formę do pieczenia tarty, czy da się jakoś bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robię w specjalnej formie do tarty, ale z tego co widziałam na innych blogach to spokojnie można zrobić np w tortownicy albo nawet w zwykłej blaszce. Tylko pamiętaj że składniki podane w przepisie są na małą formę, więc będziesz musiała dopasować je do wielkości swojej blachy ;)

      Usuń
    2. No to bede jutro probowac :-) Miala byc pizza, bedzie tarta :-)

      Usuń
  3. znakomita zdrowa tarta, idealna na pyszny obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby pizza, a jednak zdrowa wersja to się tarta nazywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis :) Wygląda jak pizza, a jest znacznie bardziej dietetyczna. Naprawdę gratuluję pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tartę, na pewno skorzystam z Pani przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj mam plan wypróbować przepis:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. A gdzie kupujesz mąkę żytnia pełnoziarnista? Można ja zastąpić pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj kupuję mąkę firmy Gdańskie Młyny (http://www.gdanskiemlyny.pl/maka-zytnia-pelnoziarnista,p19), można ją znaleźć w sklepach TESCO. Jeżeli nie masz dostępu do takiej mąki to oczywiście możesz użyć pszennej :)

      Usuń
  9. Witam! Tarta wygląda rewelacyjnie:) Jako laik kuchenny mam jednak kilka pytań i proszę o pomoc!
    Czy zamiast oliwy do ciasta można użyć zwykłego oleju?
    Na jak dużą formę do tarty jest to przepis (średnica)?
    Dobrze rozumiem, że zamiast mąki żytniej pełnoziarnistej można użyć mąki pełnoziarnistej pszennej?

    Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć oleju lub nawet masła, chodzi o to, żeby był tłuszcz dzięki któremu ciasto jest elastyczne i nie przykleja się do formy. Ja używam oliwy ze względu na wartości odżywcze :)

      Co do mąki to wydaję mi się, że można użyć pszennej aczkolwiek sama nie próbowałam więc proszę się nie złościć jak coś nie wyjdzie ;) W razie jakichkolwiek pytań chętnie udzielę odpowiedzi :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Dopiero teraz doczytałam, że przepis dotyczy formy o średnicy 28 cm. Cofam pytanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja dałam mąki pszennej i chyba mi ciasto nie wyszło, po wyciągnięciu z lodówki było w zasadzie tej samej konsystencji co przed :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto zawsze będzie dość luźne i lepkie, a to dlatego, że nie jest to typowe kruche ciasto na maśle, tylko jego dietetyczna modyfikacja. Po upieczeniu wychodzi bardzo smaczne. Przy najbliższej okazji zrobię to samo ciasto ale z mąki pszennej i w razie potrzeby zmienię w przepisie proporcje.

      Usuń
  12. Jest przeeeeeeepysznaa ! :)) taka zdrowsza wersja pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po tym jak dodałam swój komentarz, zobaczyłam, że nie tylko ja mam takie zdanie :)

      Usuń
  13. Taka tarta to świetna alternatywa dla pizzy! Pysznie, pysznie, pysznie! Podkradam przepis i dam znać jak mi wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. Proszę mi powiedzieć jaki jest smak tego sosu tj. jajo wymieszane z jogurtem naturalnym? Czy w tarcie po zapieczeniu ten smak jest mocno wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos jest po to, żeby połączyć wszystkie składniki ze sobą, w całej potrawie jego smak jest niewyczuwalny. Można użyć śmietanki zamiast jogurtu. Pozdrawiam

      Usuń
  15. Zrobiłam i wyszło świetne :) NA pewno zrobię jeszcze nie raz.
    Nie martwcie się jogurtem, nie czuć go.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń