środa, 16 kwietnia 2014

Wytrawne muffiny z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

Najbardziej w muffinach lubię to, że są uniwersalne. Można z nich zrobić zarówno słodkie babeczki, jak i wytrawną przekąskę. Takie muffiny idealnie nadają się jako drugie śniadanie do pracy/szkoły. A ich przygotowanie zajmuje zaledwie parę minut. 

WYTRAWNE MUFFINY Z FETĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
(składniki na 12 babeczek)


Składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli

Składniki mokre:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 50 ml oleju

Dodatki:
- 100 gram sera typu feta 
- 10 oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- łyżeczka suszonego oregano

Ser pokroić w kostkę, oliwki z plasterki a suszone pomidory w kostkę. Wszystkie składniki suche połączyć ze sobą. W oddzielnym naczyniu wymieszać za pomocą trzepaczki składniki mokre. Dodać składniki mokre do suchych, delikatnie wymieszać po czym dołożyć dodatki. Wymieszać do połączenia się składników, starając się jak najbardziej ograniczyć czas mieszania. Ciasto nałożyć do foremek do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 min. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Smakowity artykuł :) Polecamy do tej zdrowej żywności równie zdrową yerba mate green. Zapraszamy na blogi http://www.yerbastory.pl, http://www.mategreen.pl

    OdpowiedzUsuń