niedziela, 13 kwietnia 2014

Sos słodkie chili

Sos słodkie chili kojarzy mi się przede wszystkim z kuchnią azjatycką. Idealnie nadaje się do sajgonek. Ale pasuje też na przykład do kurczaka panierowanego i innych mięs, a także owoców morza. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo jak mi :)

SOS SŁODKIE CHILI


Składniki:
- 4 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml wody
- 80 ml octu jabłkowego
- 100 gram cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- oliwa z oliwek

Papryczki chili drobno posiekać, zostawiając pestki tylko z jednej papryczki. Czosnek obrać i również posiekać. Do rozgrzanego rondelka wlać 2-3 krople oliwy z oliwek i wrzucić warzywa. Smażyć około pół minuty, po czym dolać wodę. Wymieszać, dodać ocet, cukier oraz sól. Gotować, aż papryczka będzie miękka. Na sam koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną w 1 łyżce wody i dodać do sosu. Wymieszać i zdjąć z ognia, gdy sos zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz