piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy

Święta co raz bliżej, pewnie większość z Was już upiekła swoje mazurki. Ale jeżeli ktoś zostawia tę przyjemność na jutro, to mam nadzieję, że mój przepis się przyda :) Mazurek jest pyszny i bardzo słodki!

MAZUREK KAJMAKOWY


Składniki na ciasto:
- 170 gram maki pszennej (trochę więcej niż szklanka)
- 3 łyżki zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na polewę:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa masa kajmakowa)

Dodatki:
- migdały
- gorzka czekolada

Mleko skondensowane (nieotwarte w puszce) włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować przez około 2 godziny. Puszka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie.

Z podanych składników ugnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Odstawić do wystygnięcia.

Na ciasto wylać ostudzoną masę kajmakową. Po chwili powinna zrobić się gęsta. 

Ja mojego mazurka ozdobiłam gorzką czekoladą i migdałami. Migdały zalałam wrzątkiem i zdjęłam z nich skórkę. Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Możliwości na zdobienie ciasta jest nieskończenie dużo :) 


1 komentarz:

  1. Ja jeszcze nigdy nie robiłam mazurka, muszę w końcu spróbować..

    Liketobe

    OdpowiedzUsuń