poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Łosoś pieczony pod pierzynką z pora

Dzisiaj przepis na pysznego, lekkiego, rozpływającego się w ustach łososia. Wszystkim fanom ryb (i nie tylko) na pewno zasmakuje. Dla mnie łosoś w tym wydaniu jest obłędny.

ŁOSOŚ PIECZONY POD PIERZYNKĄ Z PORA
(2 porcje)


Składniki:
- 200 gram filetu z łososia
- biała część pora
- 2 łyżki ricotty (lub innego serka)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- łyżeczka tymianku
- łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek

Rybę oczyścić, wysuszyć, posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Pora pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z oliwek, po czym zalać 100 ml wody i dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy woda wyparuje a por będzie miękki dodać ricottę oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć pierzynkę z pora. Przykryć folią aluminiową i zapiekać przez około 15 min w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez około 5 min. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. mm wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytelników bloga oraz jego autorkę zapraszam do wzięcia udziału w konkursie. Zajmie to jedną minutę a do wygrania - niesamowitości BIO. Link widoczny dopiero po zalogowaniu na fb:

    https://www.facebook.com/pages/Vibiopl/1446971335530680?id=1446971335530680&sk=app_139761029533870

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia pod każda postacią. przepis oczywiście wypróbowałam - SUPER. proponuje też zaglądać na fajne przepisy dietetyczne https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryba i por to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm :) Coś dla mnie! Na pewno skorzystam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń