piątek, 14 czerwca 2013

Tagliatelle w sosie śmietanowo-szpinakowym z łososiem wędzonym

Dzisiejszy przepis był robiony jeszcze w Polsce przed wyjazdem. Na razie nie stworzyłam niczego nadającego się na bloga, ale mam nadzieję, że niedługo mi się to uda :) Póki co przedstawiam pomysł na pyszny świeży szpinak ze zdrowym łososiem.

TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM
(składniki na 4 porcje)


- 250 gram makaronu tagliatelle
- 150 gram świeżego szpinaku (chociaż polecam więcej, makaron powinien być cały zielony ;) )
- 150 gram łososia wędzonego
- 200 gram śmietany 12%
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek do smażenia
- 50 gram sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie)

Makaron ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną soli. Pod koniec smażenia dodać 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Szpinak umyć, wysuszyć, posiekać i dodać do cebuli. Jeżeli sezon na szpinak się skończył, można użyć mrożonego.


Smażyć przez około 8 min, aż szpinak straci swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać pozostałe 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane).


Następnie na patelnie dodać pokrojonego łososia wędzonego i zalać śmietaną, wsypać pokruszony ser pleśniowy. Osoby, które chcą maksymalnie zredukować kalorie mogą ten etap pominąć, aczkolwiek ser dodaje dużo smaku :) Podgrzewać sos na małym ogniu, aż będzie gorący.



Na koniec na patelnię dodać ugotowany makaron tagliatelle, wymieszać i podawać póki ciepłe :)


2 komentarze:

  1. hej, bardzo ciekawy blog :)
    co robisz w USA? pojechałaś turystycznie, czy może na jakąś wymianę?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę udział w programie Work and Travel, to jest taka jakby wymiana, w której fundacja organizuje pracę osobom z zagranicy. Tak więc najpierw pracuję przez 3 miesiące a później będę zwiedzać :)

    OdpowiedzUsuń