sobota, 22 czerwca 2013

Sos tzatziki

W końcu dorobiłam się pierwszych przyborów kuchennych w USA i zaczynam gotować! Z braku czasu będę gotować z 2-3 razy w tygodniu, zazwyczaj wracam z pracy około godziny 20 i nie mam już siły na siedzenie w kuchni. Ale czasem wracam wcześniej i właśnie w te dni będę przygotowywać nowe potrawy na bloga :)

Dzisiaj tylko dodatek do dań, ale za to jaki! Sos tzatziki to jeden z moich ulubionych sosów. Uniwersalny, można go jeść ze wszystkim, łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego bardzo lekki. Według mnie najlepszy do potraw z grilla, szczególnie do pieczonych ziemniaków. W Grecji podawany prawie do każdego dania. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :)

SOS TZATZIKI


- 1 świeży ogórek
- 1 ząbek czosnku
- 120 gram jogurtu greckiego
- koperek
- szczypta cukru pudru
- sól, pieprz

Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Witajcie jeżeli byście miały ochotę i czas to zapraszam na mojego bloga o odchudzaniu, zdrowym trybie życia i o dobrym odżywianiu się. www.bede-szczupla-zobaczycie.blogspot.com
    Zapraszam serdecznie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też ostatnio na grillu poznałam smak tzatziki i polubiłam. akurat wczoraj pierwszy raz, bez wspierania się przepisami zrobiłam niemalże identyczną, nie dodawałam jedynie cukru pudru :) mniam.

    OdpowiedzUsuń