środa, 5 czerwca 2013

Placuszki owsiane przekładane musem truskawkowym i serkiem homogenizowanym

Kolejny pomysł na zdrowe śniadanie z wykorzystaniem płatków owsianych i pysznych polskich truskawek. Smaczne, delikatne i bardzo syte :)


Składniki na 5 placków:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- łyżka cukru brązowego
- jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek do smażenia

Do podania:
- mus truskawkowy (truskawki zmiksowane z odrobiną cukru)
- serek homogenizowany naturalny

Płatki owsiane przesypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tylko do ich wysokości). Poczekać aż wchłoną wodę, po czym dodać jajko, jogurt naturalny oraz cukier brązowy, dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać na rozgrzaną patelnię (około półtorej łyżki na jeden placek) z odrobiną oliwy z oliwek. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Układać na zmianę: placek - mus truskawkowy - placek - serek homogenizowany - placek - mus truskawkowy itp :) Jeść póki ciepłe ;)



4 komentarze:

  1. Bardzo pysznie wyglądają :) uwielbiam takie śniadania lekko na przepis ten dodaję słodko więc przepis ten dodaję do zakładek "do wypróbowania" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. placuszki są dobre chyba w każdej wersji, w owsianej baardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tam gdzie płatki owsiane tam i ja!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze owsiane placuszki, uwielbiam je !

    OdpowiedzUsuń