To chyba moje ostatnie szparagi w tym roku. Szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy. Chociaż w Stanach jest ich ciągle dużo, tylko że wyglądają jakoś inaczej niż te nasze. Ale z drugiej strony, gdybyśmy mieli do nich dostęp przez cały rok to nie byłyby takie wyjątkowe :)
Dzisiaj proponuję moją wersję roladek ze szparagami w wersji oczywiście maksymalnie odchudzonej. Ja roladki podałam z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami.
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI
(składniki na 4 porcje)
- 3 piersi z kurczaka
- pęczek białych szparagów
- serek homogenizowany naturalny
- sól, pieprz
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- oregano, bazylia
- ząbek czosnku
Pierś podzielić na kotlety, lekko rozbic
tluczkiem. Obsypać solą i pieprzem.
Z podanych składników zrobić marynatę, zamarynowac mięso i odstawić na
minimum 2h do lodówki. Szpragi obrać i zagotować przez około 5 min (nie muszą być do końca ugotowane, bo będą sie jeszcze zapiekać, chodzi o to żeby nie byly
surowe). Każdy kotlet posmarować serkiem homogenizowanym, polozyc szparaga i
zwinąć w rulonik (można pomóc sobie wykałaczką).
Roladki ułożyć na blaszce i piec przez około 25 min w
temperaturze 200 stopni.
Podawać z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i np. zapiekanym pomidorem.
mniam mniam mniam.
OdpowiedzUsuńTo się dopiero nazywa prostota... :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!