Na początku chciałam przeprosić za te parę dni przerwy w moim blogowaniu. Wczoraj się przeprowadzałam z Poznania do Gdańska i nie miałam czasu na nic poza pakowaniem. Ale postaram się nadrobić zaległości, przygotowałam już kilka nowych przepisów, które będę na bieżąco zamieszczać :)
Dziś znowu szparagi, tym razem białe. Postanowiłam je połączyć z risotto z kurczakiem, cukinią, marchewką i kukurydzą. Wyszło bardzo smaczne, i nie ma co się dziwić, szparagi w każdej postaci są smaczne!
RISOTTO Z KURCZAKIEM, BIAŁYMI SZPARAGAMI I CUKINIĄ
(składniki na 4 porcje)
- 350 gram piersi z kurczaka
- 1 marchew
- 1 cukinia
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy
- 250 gram ryżu arborio (szklanka)
- pół litra bulionu
- kieliszek białego wina
- łyżeczka masła
- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- sól, pieprz
- papryka słodka, chilli, przyprawa do mięs, imbir
- oliwa z oliwek do smażenia
- szczypta cukru
Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z dodatkiem soli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, przyprawą do mięs. Gdy kurczak będdzie gotowy na patelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez ok 15 min.
Gdy ryż bedzie gotowy połączyć go z kurczakiem i warzywami (dodać też ugotowane i pokrojone na mniejsze częsci szparagi), dodać imbir, masło oraz serek homogenizowany. Wymieszać dokładnie.
Naprawdę ciekawy przepis :) Takiego risotto jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńmusiało być pyszne;)
OdpowiedzUsuńniezle niezle
OdpowiedzUsuń