czwartek, 16 maja 2013

Sos beszamelowy

Idealny sos beszamelowy, świetny dodatek do potraw. Szczególnie pieczonych lub gotowanych. Pasuje zarówno do mięsa jak i warzyw. Warto urozmaicać nim swoje dania :)

SOS BESZAMELOWY

- kopiasta łyżka masła
- kopiasta łyżka mąki
- szklanka mleka
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Masło roztopić na patelni lub w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę energicznie mieszając. Dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować aż sos zgęstnieje.


A już jutro zapraszam na przepis z wykorzystaniem sosu beszamelowego ze szparagami w roli głównej :)

5 komentarzy:

  1. Czy można dodać do beszamelu paprykę w proszku? Bo mój chłopak nie lubi białych sosów i obawiam się, że nie tknie dania z takim sosem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dodawałam papryki do beszamelu więc ciężko powiedzieć. Ale sos sam w sobie jest pyszny, może Twój chłopak zmieni zdanie ;) Jeśli zdecydujesz się na tą paprykę to podziel się później wrażeniami!!

      Usuń