piątek, 10 maja 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dzisiejsze danie cieszy się dużą popularnością wśród studentów. Jest smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego niedrogie. W sklepach jest bardzo duży wybór gotowych sosów, na które decyduje się wiele osób. Ja jednak namawiam do przygotowania go samemu, ponieważ jest dużo zdrowszy i smaczniejszy.

Przedwczoraj robiłam zakupy w E.Leclercu, gdzie kupiłam ananasa w promocyjnej cenie 2,99zł za sztukę. Od razu pomyślałam o sosie słodko-kwaśnym :) Jeżeli ktoś nie chce kupować świeżego ananasa lub po prostu nie ma takiej możliwości, można użyć tego w puszce. Należy jednak pamiętać, że ananas w puszce jest sztucznie dosładzany czyli bardziej kaloryczny. 

KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
(składniki na 4 porcje)


- 2 torebki brązowego ryżu
- 500 gram piersi kurczaka
- 500 gram przecieru pomidorowego
- cebula
- marchewka
- papryka
- 4 plastry ananasa
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki fasoli czerwonej
- biała część pora
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka cukru
- curry, papryka słodka, imbir mielony, oregano, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek

Ryż zagotować. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, curry, imbir, papryka słodka). Zalać sosem sojowym. Usmażonego kurczaka odłożyć do oddzielnego naczynia zostawiając na patelni tłuszcz. Warzywa pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli (na patelni po kurczaku), dodać por, następnie paprykę i marchew. Ananasa obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw wraz z kukurydzą i fasolą. Na koniec dodać kurczaka, wlać przecier pomidorowy oraz sok z cytryny, dodać zioła prowansalskie, oregano, cukier, doprawić do smaku. gotować około 5 min. Podawać z brązowym ryżem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz