piątek, 17 maja 2013

Kurczak ze szparagami zapiekany pod beszamelem

Tak jak obiecałam, wrzucam przepis na danie ze szparagów :)



Marynata do kurczaka:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowanslaskich
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki tymianku
- ząbek czosnku

Sos beszamelowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pozostałe składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 250g zielonych szparagów (pół pęczka)
- 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie)

Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować i odstawić do lodówki na minimum 2h. Gdy kurczak się zamarynuje, przesmażyć go przez chwilę na patelni i włożyć do naczynia żaroodpornego.


Z podanych składników zrobić sos beszamelowy z tego przepisu. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni.


Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ułożyć na kurczaku.


Zalać sosem beszamelowym, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.




4 komentarze:

  1. pysznie wygląda, może się skuszę =)

    zapraszam na kulinarne rozdanie i na indyka w pomarańczach!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko pysznie wygląda, ale też tak smakuje :) mój narzeczony był wniebowzięty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I enjoy reading an article that can make men and women think.

    Also, thanks for allowing for me to comment!

    Also visit my website - registry cleaners

    OdpowiedzUsuń