poniedziałek, 13 maja 2013

Sola gotowana na parze

Lubicie ryby? Ja uwielbiam. Staram się je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ryby przygotowuję na wiele sposobów, najczęściej zapiekam w piekarniku lub gotuję na parze. Parowar dostałam na początku studiów od rodziców i obecnie jest to jedno z moich ulubionych kuchennych urządzeń :). Dania gotowane na parze smakują inaczej niż te z wody, są dużo smaczniejsze a do tego zawierają więcej witamin. Jeżeli ktoś się zastanawia nad zakupem parowaru to jak najbardziej polecam! Inną zaletą jest to, że obiad tak naprawdę robi się sam. Wystarczy włożyć jedzenie do środka, doprawić, wlać wodę i po paru minutach obiad jest gotowy.

SOLA GOTOWANA NA PARZE


- filet z soli
- sól, pieprz, przyprawa do ryb
- sok z 1/8 cytryny

Rybę nasolić i odstawić na co najmniej 2h, a najlepiej na całą noc. Następnie doprawić pieprzem oraz przyprawą do ryb, gotować w parowarze około 15 minut. Najlepiej podawać z surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Przed podaniem skropić rybę sokiem z cytryny.



5 komentarzy:

  1. Również polecam rybki i parowar :) Chociaż w mojej kuchni nr 1 to patelnia grillowa robię na niej co tylko mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham rybki, ale niestety są takie drogie, że nie moge sobie na nie pozwolić za często, ostatnio w lidlu podrożał łosoś, kosztował 8 zł za 250 gr a teraz 12 zł, no i jak tu zdrowo się odżywiać ja się pytam? :C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaa miałam zapytać się, widzialas ze szukaja ambasadorek zdrowego trybu życia na mojanowafigura.pl/blogerki ? Planujesz udział?

      Usuń
  3. Szczerze to jestem mało zorientowana jeśli chodzi o takie portale, ale jakby podobna oferta pojawiła się w innym terminie to na pewno przemyśle :)

    OdpowiedzUsuń