środa, 8 maja 2013

Jajka w foremkach - pomysł na śniadanie

Dzisiaj kolejny śniadaniowy przepis, tym razem wytrawny. Mimo, że bardzo lubię słodkie śniadania ze świeżymi owocami w roli głównej, to zdecydowanie jednak jestem fanką tych wytrawnych. Typowym śniadaniem w wersji wytrawnej jest z pewnością jajecznica, ja dzisiaj chciałam odejść od nudnej potrawy i stworzyć coś nieco innego. Dzisiejszy przepis jest moją wariacją na temat jajek w kokilkach. Jako, że kokilek póki co nie posiadam, wykorzystałam silikonowe foremki do muffinek, które świetnie się spisały (pomijając fakt, że są bardzo niefotogeniczne ;) ). Zamiast boczku, który z jajkiem tworzy bardzo udaną parę, użyłam wędliny drobiowej. Składniki tak naprawdę można dobierać do woli.

JAJKA W FOREMKACH
(składniki na 4 foremki - dla 2 osób)


- 4 jajka 
- 2 plasterki wędliny
- pół średniej cebuli
- 1 duża pieczarka
- 4 plasterki pomidora
- szczypiorek/koperek lub inna zielenina
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
- ser do posypania (najlepiej mozzarella)

Wędlinę pokroić w paseczki, podsmażyć na oliwię aż się lekko zarumieni, włożyć do foremek. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę dodając masło sól i pieprz, następnie dodać pieczarki i przesmażyć jeszcze chwilę. Dodać do foremek. Do każdej foremki włożyć po plasterku pomidora i ostrożnie wbić po jednym jajku, tak aby żółtko się nie rozleciało. Posypać zieleniną (ja akurat miałam koperek) oraz serem. Piec około 10 min w temperaturze 180 stopni. Białko ma się ściąć, ale żółtko powinno zostać płynne.













5 komentarzy:

  1. Swietny pomysł z tymi jajkami w foremkach. Wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. trafiłam tutaj dzięki stronie Spis Wszystkich Blogów.
    szukałam jakiegoś pomysłu na lekki obiadek i mam! co prawda będę musiała trochę zmodyfikować, ale pomysł z foremkami bardzo mi pasuje.
    dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń