wtorek, 4 lutego 2014

Sałatka grecka

Nie wiem jak Wy, ale ja już zaczynam czuć wiosnę :) Słońce i dodatnie temperatury - to znak, że powoli się zbliża. Ładna pogoda podwójnie mnie motywuje do zdrowego odżywiania i ruchu. Od jutra po ponad miesięcznej przerwie wracam do biegania. Ciekawe jak moja forma, pewnie trzeba będzie ją budować od początku, ale przy ładnej pogodzie to przecież sama przyjemność :)

A co do dzisiejszego przepisu, sałatkę grecką przygotowuję zwykle jako dodatek do mięsa. Jest pyszna i lekka! 

SAŁATKA GRECKA
(porcja dla 4 osób)


Składniki:
- 4 duże liście sałaty lodowej
- 100 gram sera typu feta
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
- kilka czarnych oliwek (mogą być zielone, ale czarne ładniej wyglądają)
- kilka kropli oliwy z oliwek
- szczypta suszonego oregano

Sałatę posiekać, ser pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pomidorki w ćwiartki, a oliwki przekroić na pół. Warzywa wymieszać ze sobą, na końcu skropić odrobiną oliwy z oliwek i posypać suszonym oregano. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, ale ja tego nie robię, gdyż ser jest słony. Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych sałatek :))

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich ulubionych sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często przy sałatkach greckich zastanawia mnie jedna rzecz, skąd wziąć dobrą fete. Czy ktoś może mi polecić dobry ser feta, tzn. myślę tutaj o takim pakowanym rzecz jasna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety u nas ciężko jest znaleźć prawdziwy grecki ser feta. Ja używam zwykłego w kartoniku, np. favita, jest smaczna i niedroga. Oczywiście za sery z wyższej półki trzeba więcej zapłacić. Na pewno nie polecam fety już pokrojonej, w takich opakowaniach z sitkiem - jest strasznie sucha.

      Pozdrawiam

      Usuń