niedziela, 16 lutego 2014

Domowy sos barbecue

Dzisiaj wróciłam smakami do USA, gdzie sos bbq używany jest bardzo często. Na miejscu można bez problemu kupić na prawdę dobry gotowy sos i do tego za bardzo niską cenę. Ale w Polsce to już nie jest takie proste. Dlatego postanowiłam spróbować moich sił w amerykańskiej kuchni i przyrządzić go w domu. Podczas pobytu w Stanach bardzo często oglądałam w telewizji programy kulinarne, a najciekawsze przepisy zawsze sobie notowałam. Stąd przepis na dzisiejszy sos. Wyszedł smaczny, ale przyznaję, że czegoś mi tam brakuje. Będę jeszcze na pewno nie raz eksperymentować z tym przepisem, jak uda mi się uzyskać smak, którego szukam, to na pewno umieszczę go na blogu :) Ale póki co jestem naprawdę zadowolona ze smaku, tym bardziej, że przyrządzałam go po raz pierwszy. Tak więc mimo wszystko postanowiłam się podzielić z Wami przepisem :)

DOMOWY SOS BARBECUE
(składniki na porcję 2 razy większą niż na poniższym zdjęciu)


Składniki:
- 1,5 szklanki keczupu
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki musztardy 
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka whiskey
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżki ostrej papryki
- 1/2 łyżki soli

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w garnku i gotować na malutkim ogniu przez około 20 min, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Sos jest smaczny już po wystygnięciu, ale będzie jeszcze lepszy jak postoi kilka godzin a najlepiej całą noc. Smacznego!


Domowy Wyrób

2 komentarze: