piątek, 28 lutego 2014

Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami

Po tłustym czwartku pora na lekki obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja się skusiłam wczoraj na pączka, a nawet dwa! Chciałam zrobić swoje - dietetyczne (jeżeli można tak powiedzieć o pączkach), ale niestety zabrakło mi czasu :( 

Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny, lekki i kolorowy obiad, nawet powiem, że wiosenny! Danie nie wymaga dużo pracy, wszystko robimy na jednej patelni. Smakuje równie dobrze następnego dnia, po odgrzaniu.

GULASZ DROBIOWY Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI
(4 porcje)


Składniki:
- 500 gram piersi indyka
- 200 gram pieczarek
- 1 cukinia
- 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej)
- 1 spora cebula
- 1 marchewka
- 200ml przecieru pomidorowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
- 2 łyżki sosu sojowego
- oliwa z oliwek

Indyka pokroić w kostkę, posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem granulowanym, polać sosem sojowym, wymieszać. Smażyć na oliwie z oliwek. Po usmażeniu mięso odstawić.

Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Na rozgrzaną patelnię, z oliwą z oliwek, wrzucić cebulę. Oprószyć solą i smażyć aż się lekko zarumieni. Następnie dodać pieczarki. Później paprykę, marchew a na końcu cukinię. Warzywa poprawić solą i pieprzem, zalać odrobiną wody i dusić przez około 15 min pod przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.


Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka. 


Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący.
Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Jest ta godzina a mi się teraz chce gulaszu, no wiesz :D
    Zaraz zjem monitor :D
    Chyba już wiem co jutro mam na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

  2. Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    www.twojasylwetka.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje przepisy są świetne, a gulasz wygląda nieziemsko apetycznie i nie wymaga jakiś abstrakcyjnie niedostępnych produktów - co jest największą wadą dań dietetycznych

    zapraszam do mnie i do udziału w wyzwaniu
    Pozdrawiam Try to design

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to smakowicie wygląda ;) mm... kradnę przepis ;)

    Dodaje do obserwowanych i zapraszam do siebie ;*
    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry przepis! Polecam !!!!

    OdpowiedzUsuń