piątek, 10 stycznia 2014

Udka pieczone w rękawie z warzywami

Jak Wasze postanowienia noworoczne? U mnie póki co wszystko idzie zgodnie z planem, staram się zdrowo odżywiać a do tego regularnie ćwiczę. Mam nadzieję, że nie stracę zapału :)

Dzisiejszy obiad będzie idealny dla osób leniwych, bo praktycznie robi się sam. A do tego jest lekki i zdrowy, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi!

UDKA PIECZONE W RĘKAWIE Z WARZYWAMI


Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 4 ziemniaki
- papryka czerwona
- 2 marchewki
- cukinia
- 2 gałązki tymianku
- sól
- przyprawa do ziemniaków

Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej

Mięso umyć, wysuszyć, każdą ćwiartkę rozdzielić na udka i podudzia, nasolić. Marynatę zrobić z podanych składników i natrzeć nią mięso. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Ziemniaki i marchew obrać, wszystkie warzywa pokroić w kostkę/talarki. Posypać solą, przyprawą do ziemniaków. Mięso, warzywa oraz gałązki tymianku włożyć do rękawa do pieczenia, związać z obu stron. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 min, po czym rozerwać worek i piec jeszcze przez kolejne 15 minut. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Moje postanowienia też jak na razie są realizowane. Bardzo fajny pomysł na obiad, ostatnio szukam alternatyw w przygotowaniu kurczaka więc przepis bardzo chętnie wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. tez bede jutro robic ten obiad bo wyglada pysznie ,a pewnie jeszcze lepiej smakuje .
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń