sobota, 18 stycznia 2014

Amerykańskie pancakes na maślance

Dzisiaj rano przypomniałam sobie smak śniadania ze Stanów. Pierwszy raz udało mi się zrobić tak puszyste pancakes. Polałam je syropem klonowym, który kupiłam jeszcze w USA, więc śniadanie 100% amerykańskie. Może i nie jest to zbyt zdrowy posiłek, ale w weekendowe śniadanie można czasem zrobić wyjątek ;)

PANCAKES NA MAŚLANCE
(6 placków)


Składniki mokre:
- pół szklanki maślanki
- 1/4 szklanki mleka
- jajko
- łyżeczka miodu płynnego
- łyżka oliwy z oliwek

Składniki suche:
- szklanka mąki (typ 650 lub 450)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mąkę przesiać przez sitko, wsypać proszek do pieczenia, sól, wymieszać.

W drugiej misce połączyć oliwę z miodem, wymieszać do połączenia się składników. Dodać jajko, znowu wymieszać. Następnie wlać maślankę i mleko, mieszać aż masa będzie gładka.

Patelnię rozgrzać, skropić oliwą z oliwek, tłuszcz rozsmarować ręcznikiem papierowym.

Do suchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde.

Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać np. z owocami i syropem klonowym.


5 komentarzy:

  1. Pyszne! Też lubię przyrządzać je na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hejciaa!! Naprawdę fajny blog i bardzo ciekawy wpis :)) Będę wpadać częściej.
    Obserwuję i czekam na rewanżyk ;))
    http://dawidkwiatkowski-opowiadanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę genialnie, smakują pewnie równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń