poniedziałek, 7 października 2013

Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą

Pierwsze dni jesieni, a ja oczywiście już leżę chora. Na dodatek muszę się uczyć, bo mam jeszcze połowę sesji letniej do zdania. A najchętniej spałabym przez cały dzień. Eh co roku to samo. Mam nadzieję, że pogoda jeszcze się poprawi, bo ta mgła za oknem zniechęca do wszystkiego.

W każdym razie miałam dużo czasu na przygotowanie dzisiejszego obiadu. Tym razem zdecydowałam się na rewelacyjne połączenie szpinaku z fetą, a do tego delikatne mięso z kurczaka. Jedno z moich ulubionych dań :)

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I FETĄ
(składniki na 4 roladki)


- 2 piersi z kurczaka
- 200 gram świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego)
- 50 gram sera typu feta
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek do smażenia
- wykałaczki do zwijania roladek

Piersi z kurczaka filetujemy, tak żeby z jednej powstały 2 kotlety. Następnie rozbijamy tłuczkiem. Filety muszą być cienkie, należy jednak uważać, żeby ich nie przedziurawić, kurczak jest bardzo delikatny. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem. 

Teraz pora na zrobienie farszu. Szpinak dokładnie myjemy i suszymy. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz odrobinę soli i pieprzu. Następnie na patelnię wrzucamy szpinak. 


Czekamy aż zmniejszy swoją objętość, po czym dodajemy drugi ząbek czosnku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Doprawiamy solą i pieprzem. 


Gdy farsz będzie gotowy, pora na zrobienie roladek. Na całej powierzchni kurczaka układamy szpinak, następnie pokrojoną w kostkę fetę i zawijamy roladkę. Można pomóc sobie wykałaczką.


Roladki smażymy na oliwie z oliwek przez kilka minut aż się zarumienią, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. jeszcze z fetą szpinakiem nie robiłam...ale wyobrażam sobie jakie muszą być przepyszne ! Trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń