niedziela, 20 października 2013

Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej papryki

Pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne, chłodne popołudnia. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, ale uwierzcie mi, że warto! Na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią ostre potrawy.

ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI
(4 porcje)


- 5 papryk (u mnie 4 czerwone i 1 żółta)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chili
- łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

- do podania: grzanki, jogurt naturalny

Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne, lekko nasmarować oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekać przez około 50 min w temperaturze 200 stopni. 


Po wyjęciu papryk z piekarnika, należy włożyć je do szczelnie zamkniętego worka foliowego za około 15 min. Po takim zabiegu skóra z papryk powinna z łatwością odchodzić. 

Zagotować bulion. Cebulkę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie z oliwek wraz z posiekaną papryczką chili i dodać do bulionu. Następnie dodać obrane ze skórki papryki oraz czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku.

Zupę podawać z jogurtem naturalnym (który neutralizuje ostrość) oraz na przykład z grzankami.


1 komentarz: