Dzisiejszy obiad był dla mnie wielkim wyzwaniem i debiutem w przyrządzaniu świeżych grzybów. I to na dodatek własnoręcznie zebranych! W tym roku pierwszy raz od wielu wielu lat zebrałam się i poszłam na grzyby. I było warto! Co prawda w moim koszu znalazły się tylko podgrzybki, ale przygotowanie ich w taki pyszny sposób dało mi wielką satysfakcję :)
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH
(4 porcje)
- polędwica wieprzowa (około 500 gram)
- grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram)
- śmietana 30% (200 ml)
- 1 spora cebula
- natka pietruszki
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, przyprawa do mięs
Zaczynamy od przygotowania grzybów. Podgrzybki dokładnie oczyścić nożem, pokroić w plasterki, umyć pod bieżącą wodą. Do garnka wlać wodę, włożyć grzyby, dodać łyżkę soli i gotować przez około 20-30 min. Po ugotowaniu grzyby odsączyć, zostawiając wywar, który przyda się do sosu.
Polędwiczki pokroić w plasterki, lekko rozbić za pomocą dłoni posypać, pieprzem i przyprawą do mięs (nie solić, gdyż mięso będzie twarde!), smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. Gdy będą gotowe odłożyć na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz.
Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć lekko solą i dodać ugotowane grzyby oraz masło. Smażyć przez około 10 min, po czym wlać trochę bulionu z gotowania grzybów i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Czynność powtarzałam kilka razy, zużyłam około 200 ml bulionu.
Gdy bulion wyparuje, wlać śmietanę wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić sos do smaku. Ja pod koniec gotowania wrzucam do sosu polędwiczki, żeby się jeszcze trochę podgrzały i po około 5 min wykładam sos na talerze.
Podawać na przykład z makaronem penne, ryżem lub ziemniakami.
Uwielbiam polędwiczki w sosie grzybowym.Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńwłaśnie takiego przepisu szukałam =D Pozdrawiam i zabieram się do gotowania.
OdpowiedzUsuńWyszły przepysznie! =D Dziękuję za super przepis !
OdpowiedzUsuńcos pysznego
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie :)
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńpornzog,
nataliewayne.pl,cherrycandle