niedziela, 19 maja 2013

Muffiny owsiane z truskawkami i czekoladą

Idealne na niedzielne popołudnie. Lekkie a przy tym bardzo słodkie. A przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut.



Składniki na 12 muffinek:
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- pół szklanki maślanki naturalnej
- 2 łyżki oleju
- kilka truskawek
- 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, truskawki pokroić w kostkę. Do miski wrzucić suche składniki, wymieszać i dodać do nich składniki mokre, truskawki i czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką (nie używać miksera). Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.



5 komentarzy:

  1. na maślance?? ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz robiłam na maślance, ale bałam się że na mleku ciasto będzie za rzadkie, bo połowę mąki zastąpiłam płatkami owsianymi. Wyszły super, miękkie i wilgotne w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają smakowicie :) trzeba spróbować :)
    zapraszam - nowa bloggerka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się składniki :) Na pewno wypróbuję w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń