Marynata do kurczaka:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowanslaskich
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki tymianku
- ząbek czosnku
Sos beszamelowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pozostałe składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 250g zielonych szparagów (pół pęczka)
- 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie)
Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować i odstawić do lodówki na minimum 2h. Gdy kurczak się zamarynuje, przesmażyć go przez chwilę na patelni i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Z podanych składników zrobić sos beszamelowy z tego przepisu. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni.
Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ułożyć na kurczaku.
Zalać sosem beszamelowym, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
apetycznie sie prezentuje;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, może się skuszę =)
OdpowiedzUsuńzapraszam na kulinarne rozdanie i na indyka w pomarańczach!
www.cookplease.blogspot.com
nie tylko pysznie wygląda, ale też tak smakuje :) mój narzeczony był wniebowzięty :)
OdpowiedzUsuńI enjoy reading an article that can make men and women think.
OdpowiedzUsuńAlso, thanks for allowing for me to comment!
Also visit my website - registry cleaners
ciekawie napisane
OdpowiedzUsuń