sobota, 22 marca 2014

Sos czosnkowo-koperkowy

Nie znam nikogo, kto nie lubi sosu czosnkowego. Pasuje praktycznie do wszystkiego, szczególnie jeśli chodzi o przekąski. Przyda Wam się również na nadchodzący sezon grillowy :) Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 5 min.

SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY


Składniki:
- opakowanie jogurtu greckiego (200 gram)
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki cukru pudru

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze wszystkimi składnikami - gotowe!

A w następnym poście pomysł na pyszna przekąskę na imprezę :)

7 komentarzy:

  1. często robie sobie taki domowy sos czosnkowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię dzieciom taki sos, bo uwielbiają go do pizzy, ale nie mam sprawdzonego sposobu, żeby nie było w nim grudek. Pani Kasiu - jest jakiś sposób, aby sos był taki delikatny jak na zdjęciu? Mam w domu taki klasyczny wyciskacz do czosnku, ale dzieciaki skarżą się, że to jeszcze nie jest to ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dobry wyciskacz do czosnku to podstawa - ja używam takiego z Ikei (http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/koncis-wyciskacz-do-czosnku__23486_PE040579_S4.jpg) i jestem bardzo zadowolona. Może też Pani spróbować zetrzeć czosnek na tarce o najdrobniejszych oczkach, chociaż sama nigdy tego nie próbowałam. Sos mieszam trzepaczką, wtedy jogurt się ładnie łączy z majonezem. Mam nadzieję, że te rady coś pomogą :)

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Proponuje użyć blendera :)

      Usuń
  3. Witam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/ Pozdrawiam. Danusia

    OdpowiedzUsuń
  4. A mniej więcej ile kalorii ma w 100g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opcji z bez majonezu jest około 130 kcal, a z majonezem - 220.

      Pozdrawiam

      Usuń