niedziela, 16 marca 2014

Królewskie śniadanie: jajko zapiekane w bułce

Nie ma to jak zacząć dzień od pysznego śniadania. Chrupiąca bułka, jajko i szczypiorek, mniam! Szkoda, że na tego typu śniadanie mogę sobie pozwolić tylko 2 razy w tygodniu. Ale inaczej nie byłyby takie wyjątkowe. Super rozwiązanie dla osób, które nie lubią śniadań na słodko, a znudziły im się zwykłe kanapki. 

JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE


Składniki:
- 1 bułka
- 1 jajko (najlepiej rozmiar M)
- plasterek wędliny (u mnie drobiowa)
- plasterek pomidora
- szczypiorek
- szczypta startej mozzarelli
- sól, pieprz

Z bułki odciąć "czubek" i wydrążyć środek. Włożyć plasterek wędliny, pomidora, wbić jajko, posypać solą, pieprzem, szczypiorkiem oraz serem mozzarella. Bułki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Po 15 minutach żółtko będzie płynne, a po 20 lekko ścięte. Chociaż dokładny czas pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika, więc najlepiej zaglądać do jakiś czas czy jajko ma odpowiednią formę. Smacznego!


2 komentarze:

  1. fajny pomysł, choć u nie mam piekarnika w mieszkaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurdeeee a to wszystko wygląda tak smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń