poniedziałek, 4 listopada 2013

Sushi

Po raz kolejny przepraszam za długą nieobecność. Wiedziałam, że napisanie przepisu na sushi zajmie mi dużo czasu, dlatego przekładałam to z dnia na dzień. 

Sushi jest daniem bardzo czasochłonnym, do tego dość drogim i ciężko dostępnym. Produktów na sushi nie dostaniemy w każdym sklepie, dlatego gorąco polecam zakupy internetowe w sklepie Kuchnie Świata, znajdziecie tam wszystkie potrzebne składniki.

SUSHI
(składniki na około 56 kawałków)


Składniki:
- 500 gram ryżu do sushi
- 7 płatów nori
- sos sojowy
- gotowa zaprawa ryżowa (lub ocet ryżowy, cukier i sól)
- wasabi
- imbir marynowany
- mata bambusowa
- pałeczki
- ściereczka namoczona w gorącej wodzie
- ostry nóż
- folia spożywcza

Dodatki:
- ogórek
- awokado
- paluszki krabowe (surimi)
- łosoś wędzony
- serek śmietankowy (np. philadelphia lub serek homogenizowany naturalny)
- czarny sezam


Zaczynamy od przygotowania ryżu. Ryż należy dokładnie wypłukać w wodzie, do momentu aż woda będzie przejrzysta. Następnie wsypać ryż do garnka, zalać wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawić na około 30 minut.

W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Oczywiście wybór dodatków jest kwestią gustu, ja postawiłam na klasykę. Przyznam, że boję się używać surowych ryb, dlatego, że nie mam pewności co do ich pochodzenia. 

Ogórka (ze skórką!) przekroić wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół i wydrążyć nasiona. Awokado obrać i pokroić w paseczki. Surimi i łososia również pokroić w długie paski.


Ryż gotować przez około 12-15 minut. Powinien być całkowicie miękki. Po ugotowaniu dodać 7 łyżek zaprawy ryżowej. Jeżeli nie macie gotowej zaprawy można przyrządzić ją samemu. Należy połączyć ze sobą 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli i podgrzać wszystko w małym rondelku, tak aby składniki się połączyły, nie gotujemy! Doprawiony ryż dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do wystygnięcia (najlepiej przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysechł). Ryż musi być zimny, w przeciwnym wypadku nori zrobi się gumowate i zepsuje nasze sushi.

Gdy ryż będzie już gotowy zabieramy się do zawijania rolek. Ja przyrządzam dwa rodzaje sushi - maki (z nori na wierzchu) i uromaki (z nori pod spodem). 

Aby przygotować maki, należy ułożyć płat nori na macie bambusowej i rozłożyć ryż na 2/3 powierzchni. Ryż powinien się bardzo kleić, dlatego, żeby sobie ułatwić, można lekko zamoczyć dłonie w wodzie. Na ryżu rozkładamy dodatki: ja zaczynam od serka a następnie kładę ogórka i resztę dodatków. Zamiast serka można zrobić cieniutki pasek z wasabi. Zawijamy za pomocą maty, tak jak widać na poniższym gifie :) Przy zawijaniu należy dość mocno dociskać rulon, żeby wszystko było zwarte i się nie rozpadało.


Do przygotowania uromaki potrzebna dodatkowo będzie folia spożywcza, którą rozkładamy na macie bambusowej. Następnie kładziemy nori, na nim ryż (na 3/4 powierzchni) i posypujemy czarnym sezamem. Teraz najtrudniejszy moment. Nori należy zdjąć z maty i odwrócić, tak aby ryż przylegał do folii spożywczej, znajdującej się na macie. Rozkładamy składniki i zawijamy. 


W ten sposób zwijamy rulony aż do wyczerpania ryżu. Mi z tych składników wyszło 7 ruloników. Teraz trzeba je pokroić. Do tego potrzebujemy BARDZO ostrego noża (nie ząbkowanego!) oraz ściereczki zamoczonej w gorącej wodzie. Po każdym przekrojeniu nóż należy wytrzeć tą ściereczką, aby następne kawałki płynnie się pokroiły. Jeśli chodzi o krojenie zasada jest prosta. Rulon kroimy na pół, później każdą z połówek na pół, a powstałe ćwiartki kroimy jeszcze raz na pół, tak aby wyszło 8 kawałków. W taki sposób otrzymujemy równe kawałki odpowiedniej wielkości.


W tym momencie sushi jest już gotowe. Podawać z sosem sojowym, wasabi oraz imbirem marynowanym.




4 komentarze:

  1. mniam! uwielbiam sama robić sushi w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak dzisiaj wyglądał mój obiad, pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sushi :) Ostatnio zmieszałam serek z wasabi, dzieki czemu nie miałam problemu, że gdzies go będzie za duzo. Pozdrawiam ")

    OdpowiedzUsuń