wtorek, 12 listopada 2013

Sałatka krabowa

Nie wiem czy już to kiedyś wspominałam, ale uwielbiam sałatki. Mogłabym jeść je codziennie. Z kurczakiem, tuńczykiem, warzywne, z ryżem lub makaronem, wszystkie są przepyszne. Są zdrowe, syte, szybkie w przygotowaniu a dodatkowo zawsze można zapakować je w pojemniczek i wziąć do pracy lub na uczelnię. Na dzisiaj wybrałam sałatkę krabową, jedną z moich ulubionych :)

SAŁATKA KRABOWA 
(2 porcje)



Składniki:
- 8 paluszków krabowych (surimi)
- 150 gram kukurydzy konserwowej
- pół ogórka 
- 2 jajka
- koperek
- łyżka serka homogenizowanego naturalnego/jogurtu greckiego/gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Surimi i jajka również pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku. Ja do zrobienia sosu używam serka homogenizowanego naturalnego, ponieważ jest bardziej kremowy i mniej kwaśny niż jogurt oraz zdecydowanie mniej kaloryczny od majonezu. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Ja robię trochę inna wersje sałatki krabowej:) ale uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba nigdy nie jadłam niczego podobnego :) może spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka przepyszna :) zamiast koperku wsypałam oregano i majeranek oraz użyłam gęstego jogurtu naturalnego i wyszło cudownie

    OdpowiedzUsuń
  4. sałatka pyszna, ja dałam jogurt wymieszany z majonezem i niestety suszony koperek z braku świeżego, ale i tak wszystkim bardzo smakowała! dzięki :) już poszła w teren :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsza sałatka pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak mam więcej gości to dokładam makaron (pełnoziarnisty lub trójkolorowy) i mam wielką michę pysznej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń