Nie wiem czy już to wcześniej wspominałam, ale uwielbiam chińską kuchnię. Unoszący się w domu zapach świeżego imbiru, czosnku i sosu sojowego zawsze zwiastuje pyszne danie.
Jak pewnie każdy wie, chińskie dania powinno się przygotowywać na patelni typu wok. Ja niestety takiej nie posiadam i strasznie nad tym ubolewam. Ale w akademiku nie mam tyle miejsca, żeby przechowywać tego typu rzeczy :( Jak skończę studia i będę już w końcu mieszać na swoim, to na pewno wok będzie jedną z pierwszych rzeczy jaką kupię (chociaż lista rzeczy się ciągle poszerza). A tymczasem muszę się zadowolić zwykłą patelnią, która mnie na szczęście nie zawiodła :) Jednak Wam oczywiście polecam przygotowanie tego dania w woku.
CHIŃSKI MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
(4 porcje)
Składniki:
- 350 gram piersi z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 1 mała marchewka
- 70 gram kukurydzy konserwowej
- garść posiekanej kapusty pekińskiej
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 5 łyżek sosu sojowego
- 200 gram makaronu Mie (do kupienia w marketach w sekcji z kuchnią orientalną)
- sól, łyżeczka papryki słodkiej
- jajko
- oliwa z oliwek do smażenia
Do podania:
- cytryna
- sezam
- dla wytrwałych - pałeczki :)
Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę lub paseczki, lekko posypać solą, przełożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić do lodówki na około 2h.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, z papryczki chili usunąć pestki i również posiekać, imbir obrać i pokroić w cieniutkie paseczki. Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oliwy z oliwek i wrzucić powyższe 4 składniki, które nadadzą fantastyczny aromat całej potrawie.
Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodać zamarynowanego wcześniej kurczaka. Posypać papryką słodką.
Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w "zapałki". Kiedy kurczak będzie już usmażony dodać warzywa na patelnię. Smażyć przez około 5 min, dodać łyżkę sosu sojowego i dusić pod przykryciem przez około 10 min.
W tym czasie można przygotować makaron. Należy go gotować jedynie przez 3-4 minuty z dodatkiem soli, a gdy będzie już miękki odcedzić i zalać zimną wodą. Jajko rozbełtać w miseczce, rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i dodać makaron. Smażyć cały czas mieszając, żeby się nie przypalił, ale należy również uważać, żeby go nie porwać. Do makaronu wlać jajko energicznie mieszając i po około 30 sekundach zdjąć z ognia.
Do tego czasu nasze warzywa powinny być już miękkie. Dodajemy do nich kukurydzę, kapustę pekińską oraz makaron, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. W tym momencie danie jest gotowe. Podawać z sokiem z cytryny oraz sezamem. Danie równie dobrze smakuje odgrzewane na drugi dzień, więc jeżeli nie dacie rady zjeść całości to polecam np. zapakowanie go do pojemnika i zabranie do pracy na drugie śniadanie :)
Brzmi pysznie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://beondieteathealthy.blogspot.com/
Zrobiłam bez kapusty pekińskiej i kukurydzy a zamiast makaronu chińskiego wykorzystałam makaron włoski, ale i tak wyszło pysznie:), imbir nadaje potrawie wytrawnego smaku a sok z cytryny lekkości.
OdpowiedzUsuńWitam, przepis przepyszny. Męska część mojej rodziny jest nim zachwycona, zresztą tak samo jak ja :)
OdpowiedzUsuńPozwoliłam umieścić sobie Pani przepis na moim blogu jako idealnie danie na domową randkę. Mam nadzieję, że nie będzie Pani miała nic naprzeciw :)
Pozdrawiam
http://kobietanaemigracji.blogspot.co.uk/
Bardzo się cieszę, że danie smakuje, zachęcam do wypróbowania innych przepisów :)
UsuńPozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy może to być sos sojowy ciemny?
OdpowiedzUsuńTak, ciemny właśnie będzie najlepszy :)
UsuńWłaśnie wczoraj zrobiłam z ciemnym :-) było pyszne. Jedynie makaron sprawiał troszkę problemu jeśli chodzi o mieszanie go podczas smażenia.
UsuńSuper 👌
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłem jeść. PYCHOTA. POLECAM ZDECYDOWANIE.
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis. Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń