sobota, 24 sierpnia 2013

Bakłażan faszerowany kurczakiem

Po niezbyt dietetycznym burrito i pszennym pieczywie, w końcu nadszedł czas na prawdziwie lekki i zdrowy przepis. Z połaczenia warzyw, białego mięsa i naturalnego brązowego ryżu zawsze wychodzi zdrowy i syty posiłek :) Początkowo miała to być cukinia, ale w sklepie wszystkie były jakieś małe i nienadające się do nafaszerowania więc ostatecznie zdecydowałam się na bakłażan. I był to bardzo dobry wybór! 

BAKŁAŻAN FASZEROWANY KURCZAKIEM



Składniki
- 1 bakłażan
- 350 gram piersi z kurczaka
- 2/3 woreczka brązowego ryżu
- pół czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 200 gram przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek do smażenia
- tarty ser mozzarella (opcjonalnie)
- 4 plasterki pomidora

Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół po czym za pomocą łyżki usunąć część miąższu tak żeby na brzegach zostało około 1 cm. Następnie połówki bakłażana oraz  miąższ posypać obficie solą i odstawić na około pół godziny. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Po tym czasie opłukać bakłażana w wodzie i dokładnie wysuszyć (szczególnie miąższ, który będziemy dodawać do farszu). 

W międzyczasie należy przygotować farsz. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka zmielić lub bardzo dorbno pokroić, cebulę oraz papykę pokroić w kostkę, czosnek i chili posiekać. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę po czym dodać paprykę czerwoną, chili oraz czosnek. Smażyć jeszcze przez około 2 min i dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym. Na koniec dodać ugotowany ryż, zioła prowansalskie, ewentualnie doprawić do smaku. 

Połówki bakłażana nafaszerować, ułożyć na blaszce i zapiekać w temeraturze 180 stopni przez około 50 min (czas zapiekania może się wydłużyć, bakłażan musi być całkowicie miękki). W połowie pieczenia na każdej z połówek ułożyc 2 plasterki pomidora i posypać serem mozzarellą.  



4 komentarze:

  1. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że w moim mieście nie dostanę bakłażana a tak pysznie Twój wygląda! :))

    Bardzo bym chciała abyś stała się częścią ideii, którą właśnie tworzymy :) Tematyka oscyluje w tematy Ci bliskie - ćwiczenia, dieta ale także zaburzenia odżywiania. Widzę, że jesteś biegła w tym temacie także przyda się każda opinia. Zapraszam -> http://dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne spostrzeżenia! Artykuł niesamowicie przemyślany i wartościowy. Pozdrawiam autora z uznaniem!


    Dowiedz się więcej o nas,
    Sprawdź teraz,
    Zobacz ofertę, Dowiedz się więcej o nas

    OdpowiedzUsuń