poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Chleb pszenny

Tak jak obiecałam na facebooku, wstawiam przepis na kolejne pieczywo - tym razem chleb. Jest  prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piekę go bardzo często, ze względu na brak dostępu do normalnego pieczywa. Eh tęsknie już za Polską i prawdziwym polskim jedzeniem :)

CHLEB PSZENNY


- 500 gram mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 50 gram świeżych drożdży 7 gram suchych 
- łyżeczka cukru
- łyżka soli
- łyżka oleju

DROŻDŻE ŚWIEŻE:

Do miseczki wsypać pokruszone drożdże, zalać częścią wody (ok 50ml), dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 10 min w ciepłe miejsce - zaczyń powinien podwoić objętość. 

DROŻDŻE SUCHE:

W miseczce dokładnie wymieszać drożdże z wodą oraz cukrem. 

Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, sól oraz olej.  Dodać zaczyn i ugnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 min. Odstawić do wystygnięcia - ciepły się bardzo ciężko kroi :)




1 komentarz: