Składniki na burgera:
- 150g mięsa wołowego (u mnie antrykot),
- ząbek czosnku,
- łyżeczka musztardy dijon,
- sól,
- świeżo mielony pieprz czarny.
Dodatki do burgera:
- 1 bułka grahamka,
- sos barbeque z tego przepisu,
- sałata lodowa,
- pomidor,
- czerwona cebula,
- ogórki konserwowe.
Do podania:
- frytki pieczone z tego przepisu
Mięso zmielić w maszynce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę musztardy, sól i świeżo mielony pieprz. Uformować bardzo płaskie burgery. Smażyć w grillu elektrycznym przez 4 min lub na patelni po 3 min z każdej strony.
Bułkę przekroić na pół i włożyć na 5 min do piekarnika (200 stopni). Na dolną część bułki ułożyć kolejno: liść sałaty lodowej, burgera, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórków konserwowych, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Na górną część bułki nałożyć około łyżki sosu bbq. Burgera złożyć, lekko docisnąć. Podawać z frytkami. Smacznego!
Makra:
Makra:
Swietne urozmaicenie diety :) już próbowałam, domowe burgery sa o wiele lepsze! :)
OdpowiedzUsuńProste i szybkie danie. Ja zazwyczaj dodaje jeszcze ostre papryczki i trochę własnego sosu czosnkowo-musztardowego.
OdpowiedzUsuńTakie domowe burgery to obowiązkowa pozycja w moim domu w każdy weekend. Dodatki można zmieniać według własnych upodobań, a itak zawsze wyjdzie smacznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńhttp://behealthy-fitness.blogspot.com/ Zapraszam do Siebie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam w zeszłym tygodniu, ale nie z ziemniaków a z batatami! smakowały świetnie z sałatką na rukoli ;)
OdpowiedzUsuńMiałyście/Mieliście kiedyś dylemat, problem lub pytania pozostające bez odpowiedzi jak walczyć z nadmiarem tłuszczu ?
OdpowiedzUsuńMnie odpowiedzi przyniósł ten oto artykuł "Jak walczyć z tłuszczem"
Polecam poświęcić chwilę na jego przeczytanie :)
Burgery przygotowane w domu są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńdanie wcale nie wychodzi drogo a smak zachwyca :)
OdpowiedzUsuńFajne są tu przepisy, będę częściej zaglądać na tą stronkę.
OdpowiedzUsuńsuper blog
OdpowiedzUsuńTakie jedzonko zrobione w domu smakuje najlepiej.
OdpowiedzUsuń