sobota, 22 listopada 2014

Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe

To już ostatni dyniowy przepis, który umieszczam na blogu w tym sezonie. Tym razem w wersji na słodko. Jest to typowe ciasto dyniowe jadane w USA, a sam przepis wzięłam z amerykańskiej telewizji kulinarnej (którą oglądałam nałogowo będąc w Stanach). Oczywiście trochę go zmieniłam, bo np. zamiast gotowego dyniowego puree z puszki zrobiłam swoje ze świeżej dyni. Ciasto jest połączeniem tarty, sernika i ciasta dyniowego. 

PUMPKIN PIE


Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki
- 200 gram masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru

Składniki na masę dyniową:
- 1 mała dynia
- 300 gram serka homogenizowanego naturalnego
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego masła)
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru mielonego

Z podanych składników wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki.

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni.

Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie wysypać fasolę i piec przez kolejne 10 min.

Na ciasto wylać masę dyniową i piec wszystko razem przez około 50 min, aż masa całkowicie się zetnie. Smacznego! :)





Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Smaczna Jesień

24 komentarze:

  1. 1 mała dynia? a ile gotowego puree z dyni w zamian?
    Ciasto wygląda bajecznie! Moja zamrażarka pęka od dyniowego puree a ja planuje na wtorek tą pomarańczową słodkość :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 szklanka gotowego puree z dyni wystarczy do ciasta. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda pięknie :), ciasto dyniowe i do tego kubek herbaty na jesienn wieczór idealny ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, na jesień idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takich pomysłów mi trzeba było !

    OdpowiedzUsuń
  5. mega dużo fajnych pomysłów - polecam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Oferujemy nasiona konopi bardzo dobrej jakości, pochodzące od sprawdzonych producentów. Nasze ceny śmiało można uznać za konkurencyjne, Ponadto zapewniamy obsługę najwyższej jakości, dzięki czemu nasz klient może zrobić zakupy szybko sprawnie i przyjemnie. Sprawdź naszą ofertę na Nasiona konopi

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam czytac takie wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto poczytać takie inspirujące wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł, warto wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  12. Po prostu nie mogę się napatrzeć! Ciasto wygląda wspaniale :D Ktoś tu ma prawdziwy talent kulinarny, nic tylko pozazdrościć. Super wpis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Barwa ciasta jest wręcz hipnotyzująca, samo ciasto wygląda obłędnie, brawo! A przepis sobie zapisuje, świetny blog :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! No czegoś takiego jeszcze nie widziałam, barwa ciasta jest śliczna, możliwe, że sama spróbuję przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto klasyczne i klasycznie przepyszne. Mój absolutny nr 1 wśród wypieków, wygląda naprawdę apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo pysznie. Jeszcze nie próbowałem, ale trzeba będzie się w końcu skusić.

    OdpowiedzUsuń