Początkowo miała to być klasyczna hiszpańska tortilla. Jednak jak sobie pomyślałam o przewracaniu omleta na patelni (czego nie cierpię) to zdecydowałam pójść na łatwiznę i włożyć wszystko do piekarnika. Takim sposobem zamiast hiszpańskiej tortilli zrobiłam frittatę, równie dobrą. Zjadłam ją na obiad, a kolejnego dnia na drugie śniadanie w pracy. Tak więc danie nadaje się na każdy posiłek :)
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, SZYNKĄ I POMIDORAMI
(4-5 porcji)
Składniki:
- 8 jajek
- 3 duże ziemniaki
- 200 gram szynki (np. sopocka, ogonówka lub z indyka)
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować w osolonej wodzie (około 8 min). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oliwie z oliwek. Do cebulki dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć kilka minut, aż szynka się zarumieni i dodać pomidory, a po chwili ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać w misce. Farsz przełożyć do formy na tartę, wylać masę jajeczną, tak aby dobrze przykryła całą powierzchnię naczynia. Piec w temperaturze 180 stopni aż jajka się zetną, około 30 min. Smacznego!
mniam ;)
OdpowiedzUsuńZgrabne gotowanie, nominowałam Cię do Liebster Blog Award:) wszystko znajdziesz u mnie na blogu w poście o tej nazwie:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńciekawy blog fajne inspiracje
OdpowiedzUsuńUwielbiam czytac takie wpisy :)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńŁadnie wykonany blog i fajny wpis!
OdpowiedzUsuńhej! miło się czyta twojego bloga, będę go polecać znajomym
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńmasakra jakie dobre
OdpowiedzUsuńDobra propozycja na obiad jak i na kolację.
OdpowiedzUsuń