wtorek, 30 kwietnia 2013

Pulpety w sosie pomidorowym

Tym razem naszła mnie ochota na mięso gotowane. Miałam akurat w lodówce mięso mielone, więc postanowiłam zrobić pulpety. Można do nich dodać najróżniejsze przyprawy, ja postawiłam na prostotę i użyłam jedynie soli i pieprzu. Pulpety można podawać z sosami lub po prostu przesmażyć na patelni. Sosy są najróżniejsze, tak na prawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia :) U mnie dzisiaj było klasycznie, czyli wybrałam sos pomidorowy.  Pulpety najlepiej podawać z ziemniakami oraz surówką z białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie.

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM
(składniki na 4 porcje)


- 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe)
- 1 czerstwa bułka
- mała cebulka
- przecier pomidorowy
- kostka rosołowa
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie, oregano
- jajko (ja użyłam samego białka)
- mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
- jogurt naturalny

Bułkę włożyć do miseczki z wodą i poczekać aż zmięknie, następnie dokładnie odcisnąć z wody i dodać do mięsa mielonego. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną oleju i soli, dodać do mięsa. Na koniec dodać jajko, doprawić solą i pieprzem i zagnieść mięso, aby wszystkie składniki się połączyły. Zagotować wodę z kostką rosołową, z masy mięsnej uformować kulki i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować około 10 min. Następnie wyjąć ugotowane pulpety, odlać część bulionu, a do reszty wlać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami (ja użyłam prowansalskie i oregano, ale to jest kwestia gustu). Jeżeli sos będzie rzadki, można użyć mąki ziemniaczanej do zagęszczenia (wymieszać łyżkę mąki z odrobiną wody i dodać do sosu). Sos można również zabielić używając jogurtu naturalnego, należy jednak pamiętać, żeby wymieszać go wraz z odrobiną ciepłego sosu w osobnym naczyniu , w przeciwnym wypadku jogurt może się zważyć. Gdy sos będzie gotowy wrzucić do niego pulpety, aby się podgrzały. I gotowe :)











11 komentarzy:

  1. Te mielone to ma być ze świny czy z wołu, czy ze strusia (było ostatnio w PiPie)czy z jeszcze czego innego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli zależy Ci na ograniczeniu kalorii to najlepiej z indyka, a jeśli nie to polecam mięso wieprzowo-wołowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słabo ten sos wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaki nie są bardziej tuczące niż makaron (zwłaszcza z mąki pszennej). Jeden średni ziemniak ma ok. 65kcal, ma witaminy i błonnik.Polecam jedzenie ziemniaków, to dodatki do niego tuczą.

    OdpowiedzUsuń
  5. extra wygladajacy blog i ciekawe inspiracje !

    OdpowiedzUsuń
  6. od dawna nie wchodziłem w tak fajnego bloga

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspanialy przepis. A oto moja wersja pulpecikow tym razem opcja wegetarianska: Pulpeciki z cieciorki

    OdpowiedzUsuń