niedziela, 12 października 2014

Makaron z indykiem i dynią w sosie śmietanowym

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię jesień. Szczególnie taką, jaką mamy w tym roku. Uwielbiam kolorowe liście leżące na ulicy. I spokojne morze, które wygląda jakby odpoczywało po lecie. A przede wszystkim uwielbiam dynię, którą mogę się rozkoszować właśnie jesienią. Jej lekko słodkawy smak sprawia, że pasuje praktycznie do każdego dania. Zarówno wytrawnych makaronów czy zup, jak i słodkich ciast. Dzisiaj podaję Wam moją propozycję na dynię z makaronem.

MAKARON Z INDYKIEM I DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM
(4 porcje)


Składniki:
- 500 gram piersi z indyka
- pół małej dyni
- 200 gram śmietany 18%
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 300 gram makaronu penne
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem oraz imbirem i usmażyć na oliwie z oliwek. Ugotować makaron.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dynię obrać, wydrążyć pestki i miąższ, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Zalać odrobiną wody i dusić do miękkości dyni. 

Gdy dynia będzie miękka, dodać usmażonego wcześniej indyka i zalać śmietaną. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki oraz gałką muszkatołową. Na koniec do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać. Smacznego! 



Smaczna Jesień

3 komentarze:

  1. Makaron daje sporo energii, warto ją potem mądrze wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, smacznie...cóż czasem chcieć więcej
    Pozdrawiam

    Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń