niedziela, 26 października 2014

Domowa granola

Granola to mój zdecydowany numer jeden na śniadanie. Zdrowa, syta, do tego pyszna, czyli idealna na początek dnia. Ja granolę jem z jogurtem naturalnym i owocami. Po takim śniadaniu jestem najedzona przez kolejne 4 godziny. Jestem pewna, że Wam też tak zasmakuje :)

DOMOWA GRANOLA
(składniki na 2 duże słoiki)


Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki orzechów laskowych
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki orzechów nerkowca
- 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni
- pół szklanki siemienia lnianego
- 4 łyżki miodu

Dodatkowo: 
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki suszonych bananów
- tabliczka gorzkiej czekolady

Płatki owsiane, orzechy, pestki oraz siemię lniane wymieszać z miodem i wysypać na blaszkę do pieczenia. 


Piec w temperaturze 120 stopni przez około 30 min, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. 

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, rodzynki namoczyć w wodzie. Owoce i czekoladę dodać to granoli, wymieszać. Przechowywać w słoiku. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Robiłam, wyszła pycha i taka dietetyczna :) No no no, nie dostałaś na darmo nominacji do LBA ;)

    OdpowiedzUsuń