wtorek, 16 września 2014

Zielone risotto z kurczakiem, groszkiem i cukinią

Tak, wiem, znowu risotto. Nic nie poradzę, że tak je uwielbiam. Najlepsze jest to, że wybór składników jest całkowicie dowolny, trzeba tylko zachować kilka reguł podczas przyrządzania ryżu. Wtedy zawsze wyjdzie pyszne i nigdy nie będzie nudne.

ZIELONE RISOTTO Z KURCZAKIEM, GROSZKIEM I CUKINIĄ
(4 porcje)


Składniki:
- 300 gram ryżu arborio
- 500 gram piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 250 gram zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki!)
- lampka białego wytrawnego wina
- około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
- pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli wsypać ryż. Potrzymać go chwilę na oliwie, po czym wlać białe wino. Gdy ryż wchłonie wino, dodać trochę bulionu. Ja zawsze dodaję 1 chochlę. Jeżeli dodacie zbyt dużo bulionu na raz, z risotto zrobi się zupa. Musicie więc być cierpliwi i stopniowo dodawać bulion. 


W między czasie można zacząć przygotowywać resztę składników. Kurczaka oraz cukinię pokroić w kostkę, groszek rozmrozić. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ząbkiem czosnku oraz sosem sojowym. Usmażyć na oliwie z oliwek. 


Następnie dodać cukinię i dusić kilka minut aż zmięknie...


... po czym dodać groszek.


Kurczaka i warzywa połączyć z ryżem. Risotto zdjąć z palnika, dodać masło, parmezan i porządnie wymieszać. Jeść od razu! Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz