piątek, 6 września 2013

Steki wołowe

Właśnie jestem w drodze do Nowego Jorku, na szczęście mam tu wifi, więc uznałam że to idealna okazja, żeby napisać na blogu - w końcu! Skończyłam już moją przygodę z pracą w Busch Gardens, teraz przyszedł czas na podróżowanie. Za mną już stolica USA, teraz kolej na Nowy Jork. Zawsze o tym marzyłam, a teraz to się spełnia, niesamowite uczucie :) 

W USA miałam przyjemność spróbować prawdziwych wołowych steków, są przepyszne. Dlatego postanowiłam zrobić je sama. Największym problemem przy przygotowaniu steków jest wybór mięsa. Najlepiej do tego nadaje się polędwica wołowa, jednak jest ona bardzo droga (powyżej 100zł/kg) i trudno dostępna. W takim wypadku można ją zastąpić np. rostbefem lub udźcem. Nie polecem ligawy - jest bardzo twarda!

STEKI WOŁOWE


- polędwica wołowa/udziec wołowy/rostbef
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- masło do smażenia

Polędwice pokroić na około 4 cm plastry i lekko rozbić dłonią. W przypadku udźca lub rostbefu pokroić plastry o grubości około 2-2,5 cm. Mięso oprószyć solą i dość obficie posypać czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię rozgrzać, rozpuścić masło i ułożyć mięso. Ja lubię steki średnio wysmażone więc smażę po 3 min z każdej strony. Aby uzyskać steki krwiste należy smażyć po 2 min z każdej strony, a dla dobrze wysmażonych po 4 min. 

Steki podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami (ja oczywiście wybierałam pierwszą opcję). Dodatkowo ugotowałam fasolkę szparagową.

4 komentarze:

  1. Nigdy w życiu nie miałam przyjemności skosztować :D


    Kilka pytań bez odpowiedzi, kilka pragnień i nadziei. Jak każdego obracającego się w sferze 'obsesja jedzenia'? A co ty sądzisz na ten temat? --> dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę zrobi takie tacie ;) uwielbia steki
    obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Każdy z nas potrafi coś ugotować. Mogą to być potrawy zupełnie proste, jak i te wymagające dużej ilości różnorodnych składników oraz długiego czasu przygotowań. Jeśli ktoś lubi mięso, stek prawdopodobnie będzie mu smakował. Niezależnie od tego na jakim poziomie zaawansowania jesteśmy, warto odwiedzać różne restauracje, po to, żeby inspirować się nowymi daniami. W ostatnim czasie powstaje dużo nowych restauracji, także mamy duży wybór.

    OdpowiedzUsuń