sobota, 1 czerwca 2013

Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią

Na początku chciałam przeprosić za te parę dni przerwy w moim blogowaniu. Wczoraj się przeprowadzałam z Poznania do Gdańska i nie miałam czasu na nic poza pakowaniem. Ale postaram się nadrobić zaległości, przygotowałam już kilka nowych przepisów, które będę na bieżąco zamieszczać :)

Dziś znowu szparagi, tym razem białe. Postanowiłam je połączyć z risotto z kurczakiem, cukinią, marchewką i kukurydzą. Wyszło bardzo smaczne, i nie ma co się dziwić, szparagi w każdej postaci są smaczne!


RISOTTO Z KURCZAKIEM, BIAŁYMI SZPARAGAMI I CUKINIĄ
(składniki na 4 porcje)


- pęczek białych szparagów
- 350 gram piersi z kurczaka
- 1 marchew
- 1 cukinia
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy
- 250 gram ryżu arborio (szklanka)
- pół litra bulionu
- kieliszek białego wina
- łyżeczka masła
- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- sól, pieprz
- papryka słodka, chilli, przyprawa do mięs, imbir
- oliwa z oliwek do smażenia
- szczypta cukru

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z dodatkiem soli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, przyprawą do mięs. Gdy kurczak będdzie gotowy na patelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez ok 15 min.


W międzyczasie przygotować ryż. Na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek wrzucić ryż, chwilę podsmażyć i zalać białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, zalać częścią bulionu, cały czas mieszając. Czynność powtarzać aż ryż będzie całkowicie miękki.


Gdy ryż bedzie gotowy połączyć go z kurczakiem i warzywami (dodać też ugotowane i pokrojone na mniejsze częsci szparagi), dodać imbir, masło oraz serek homogenizowany. Wymieszać dokładnie.





2 komentarze:

  1. Naprawdę ciekawy przepis :) Takiego risotto jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń