sobota, 15 czerwca 2013

Roladki drobiowe ze szparagami

To chyba moje ostatnie szparagi w tym roku. Szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy. Chociaż w Stanach jest ich ciągle dużo, tylko że wyglądają jakoś inaczej niż te nasze. Ale z drugiej strony, gdybyśmy mieli do nich dostęp przez cały rok to nie byłyby takie wyjątkowe :)

Dzisiaj proponuję moją wersję roladek ze szparagami w wersji oczywiście maksymalnie odchudzonej. Ja roladki podałam z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami.

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI
(składniki na 4 porcje)


- 3 piersi z kurczaka
- pęczek białych szparagów
- serek homogenizowany naturalny
- sól, pieprz

Marynata do mięsa:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- oregano, bazylia
- ząbek czosnku

Pierś podzielić na kotlety, lekko rozbic tluczkiem.  Obsypać solą i pieprzem. Z podanych składników zrobić marynatę, zamarynowac mięso i odstawić na minimum 2h do lodówki. Szpragi obrać i zagotować przez około 5 min (nie muszą być do końca ugotowane, bo będą sie jeszcze zapiekać, chodzi o to żeby nie byly surowe). Każdy kotlet posmarować serkiem homogenizowanym, polozyc szparaga i zwinąć w rulonik (można pomóc sobie wykałaczką).


Roladki ułożyć na blaszce i piec przez około 25 min w temperaturze 200 stopni.



Podawać z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i np. zapiekanym pomidorem.


2 komentarze: