niedziela, 27 sierpnia 2017

Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem

Hej,

Przepisów niskowęglowodanowych ciąg dalszy :) Dzisiaj propozycja na obiad bez produktów skrobiowych. Zazwyczaj przygotowując obiad bez węglowodanów kończy się na usmażeniu kurczaka z warzywami, jest to najszybsza opcja i sprawdza się szczególnie w tygodniu. Ale jak przychodzi weekend i jest trochę więcej czasu na pitraszenie w kuchni to lubię tworzyć takie dania jak dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie keto/LCHF.

LASAGNE CUKINIOWA Z SOSEM BOLOŃSKIM I SZPINAKIEM


Składniki:
- 400g mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 400g mięsa wołowego (np. łopatka)
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 690g przecieru pomidorowego
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 opakowanie (250g) ricotty
- 3 opakowania (375g) mozzarelli 
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
- lampka czerwonego, wytrawnego wina

Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce. 

Przygotowanie sosu bolońskiego:
2/3 cebuli zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać marchewkę i seler, doprawić solą i pieprzem i dusić na patelni przez kilka minut. Następnie dodać przecisnięte przez praskę (lub posiekane) 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili oraz zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około 30 min.

Przygotowanie farszu szpinakowego:
Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić na osobnej patelni. Dodać kolejne 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę oraz szpinak. Ja uzyłam mrożonego, w sezonie można wykorzystać świeży. Gdy cała woda odparuje, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem i odstawić do przestygnięcia.

Cukinie pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.

Na formie do pieczenia układać kolejno:
1. Plastry cukini
2. Sos boloński
3. Mozzarella
4. Plastry cukini
5. Farsz szpinakowy
6. Cukinia
... itd. tak żeby na górze była cukinia posypana mozzarellą.

Całość piec przez 45 min w 180 stopniach, piekarnik ustawiony na pieczenie góra-dół. Smacznego!



    Przybliżone wartości odżywcze:


16 komentarzy:

  1. a myślałem, że wszystko było z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kaloryczna potrawa, trafi na mój stół w okresie budowania masy mięśniowej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście nie przepadam za tego typu daniami ale wygląda ładnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka wersja lasagne jak najbardziej mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to mniamuśne musi być :D

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za klasyczną lasagne ale przyznam, że ta wersja mnie bardzo zainteresowała.

    OdpowiedzUsuń
  8. Każdy twój wpis jest tak naprawdę inny ale za każdym razem trzymasz poziom

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda kusząco! Na pewno przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowita propozycja. Super wpis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Też dziś robiłam lasagne. Następnym razem zrobię według tego przepisu

    OdpowiedzUsuń