niedziela, 25 lutego 2018

Chleb bez mąki

Lubicie jeść kanapki a chcecie ograniczać węglowodany w diecie? Nie ma problemu👌 Polecam przyrządzić chlebek którego bazą są ziarna oraz babka płesznik. Taki posiłek to porządna dawka tłuszczów nienasyconych oraz wielu innych cennych wartości odżywczych. Do tego chlebek długo utrzymuje świeżość, nawet do tygodnia od upieczenia 👍

CHLEB BEZ MĄKI


Składniki:
- 4 duże jajka
- 100g jogurtu naturalnego
- 70g pestek słonecznika
- 70g siemienia lnianego
- 50g pestek dyni
- 50g sezamu białego
- 50g łupiny babki jajowatej
- 40g oliwy z oliwek
- łyżeczka soli himalajskiej

Jajka, jogurt, oliwę oraz sól wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min. Następnie przełożyć masę do keksówki i piec przez godzinę w 160 stopniach. Smacznego!

Wartości odżywcze na 100g:
Kcal: 320
Białko: 14g
Tluszcz: 26g
Węglowodany: 8g




16 komentarzy:

  1. Właśnie dlatego pierwszy sprzęt na nowym mieszkaniu to piekarnik <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wpis, razem z dziewczyną zacząłem w tym roku przygodę z fitnessem i odchudzaniem na pewno będziemy polecać Twojego bloga wśród znajomych :) Nie możemy się doczekać, aż wstawisz coś nowego :D

    Osobiście mogę też polecić Diet map, które stosujemy link tutaj = https://goo.gl/z5eNrM = Diet map, dzięki czemu w ciągu miesiąca straciłem 11 kg!!! :D
    a także kartę Mylife link tutaj = https://goo.gl/14LKrD która pozwala na dostęp do prywatnych lekarzy, a także siłowni i punktów fitness w całej Polsce.

    Pozdrawiam i na 100% będziemy wracać do lektury na Twoim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na chleb.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda kusząco, biorę się za przygotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb bez mąki? Pierwsze słyszę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawana szukam przepisu na fit chleb, może w końcu ten się sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co prawda nigdy nie robiłem ani nie jadłem takiego chleba ale chętnie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super. Jadłem kiedyś chleb bez mąki ale był za bardzo suchy - ten wygląda apetycznie. Spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Osobiście jem tylko taki chleb i przyznam, że nie widzę wielkiej różnicy w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Raz na jakiś czas taki zdrowy chleb warto zrobić. Jednak tak na stałe to bardzo ciężko jest mi się przestawić na taki chleb.

    OdpowiedzUsuń