sobota, 12 marca 2016

Placki białkowe



Składniki:
- 125g twarogu chudego,
- 1 jajko,
- 20g mąki żytniej razowej,
- 45ml mleka 2%,
- 15g odżywki białkowej (u mnie Trec o smaku czekoladowym),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Do podania:
- syrop klonowy (10ml),
- truskawki (45g).

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Smażyć na patelni bez tłuszczu (ja daję około 2 łyżki ciasta na 1 placuszka). Podawać z syropem klonowym i truskawkami.

Makra: 
Kcal: 363
Białko: 43g
Węgle: 29g
Tłuszcz: 8g

10 komentarzy:

  1. Ciężko mi jest się zmotywować do jakieś diety oraz treningu, ale myślę że dzięki temu blogowi mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, jedzonko wygląda na bardzo zdrowe. Mam tylko jedno pytanie: czy jest tam gluten?
    Dzięki i zapraszam na swój blog o zdrowej żywności
    http://ekokuchnia.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mące żytniej niestety jest gluten. Proponuję użyc mąki ryżowej. Pozdrawiam

      Usuń
  3. A nie lepszy jest twaróg półtłusty? Wszyscy mi mówią, że jest zdrowszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, półtłusty jest zdrowszy, można użyć też tłustego, wybór twarogu nie wpływa na jakość placuszków :) Ja używam chudego, bo po wyliczeniu makr najlepiej bilansuję się z moją dietą. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie. Myślę, że spokojnie zasmakowałyby mojemu dziecku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie i chyba sycąco, zapraszam http://fantastic-brand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałyście/Mieliście kiedyś dylemat, problem lub pytania pozostające bez odpowiedzi jak walczyć z nadmiarem tłuszczu ?
    Mnie odpowiedzi przyniósł ten oto artykuł "Jak walczyć z tłuszczem"
    Polecam poświęcić chwilę na jego przeczytanie :)

    OdpowiedzUsuń