wtorek, 26 maja 2015

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Pewnie część z Was się zdziwi widząc przepis na ciasto na moim blogu, ponieważ unikam słodyczy jak ognia. Są zbyt uzależniające, dlatego lepiej się od nich odzwyczaić na dobre niż walczyć ze sobą codziennie przy porannej kawie. Ale jak już robię ciasto, to musi to być jakaś specjalna okazja. Dzisiejszy przepis dedykuję mojej mamie z okazji jej święta :) Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, ja wybrałam truskawki.

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
(składniki na formę 29x16 cm)


Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki tortowej
- 120 gram cukru
- 30 gram świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 100 gram masła
- 3 jajka

Składniki na kruszonkę:
- 100 gram mąki
- 80 gram cukru
- 70 gram masła

- około 300 gram truskawek

Zaczynamy od zrobienia zaczynu do ciasta. Łączymy ze sobą:
- łyżkę mąki,
- łyżkę cukru,
- 50 ml lekko podgrzanego mleka,
- drożdże.
Zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Uwaga! Składniki na zaczyn bierzemy ze składników podanych na ciasto (nie dodatkowo).

Masło roztopić w rondelku wraz z mlekiem.

Następnie należy do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, zaczyn oraz mleko z masłem. Ciasto delikatnie wyrobić do połączenia się składników, nie wyrabiać zbyt długo. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

W tym czasie można przygotować kruszonkę - mąkę, cukier i masło połączyć ze sobą i rozetrzeć palcami. 

Truskawki umyć i przekroić na pół wzdłuż.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć wyrośnięte ciasto. Odczekać jeszcze około 15 min, żeby ciasto z powrotem lekko urosło. Następnie na wierzchu rozłożyć truskawki lekko wbijając w ciasto. Na truskawki wysypać kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut. Smacznego!



Milion Smaków Truskawek - druga edycjaCo mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Wiosenne słodkości!

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale sama robiłam tylko raz, bo jakoś mam problem z wyrastaniem ciasta :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Już ta godzina, a ja przez te zdjęcia się głodna zrobiłam :D
    Aż czuję smak drożdżówki.
    Niestety dieta mi nie pozwala, ale kiedyś na pewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Ale mi smaka zrobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto drozdzowe!
    Zeby tylko mial je kto dla mnie zrobic...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo przypomina mi ciasto robione przez moją nieżyjącą już babcię. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta typu kruszonka z owocami :) Fit Przepisy

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasto zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję bardzo za świetny przepis! Ciasto jest genialne! Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przekonaliście mnie - zapisuje ten przepis na swoją listę dań !! Jak tylko skończy się pic - prześlę zdjecia jak mi wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smacznie i co najważniejsze ma bardzo mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniaam! Kocham wszystko co z truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czyżbyś ukradła przepis z blatu kuchennego mojej mamy? Robi identyczny. Dzisiaj taki zawitał w moim piekarniku z wiśniami. Boski!
    http://aki-daisy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm takie drożdżóweczki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny, ciekawy blog, powodzenia życzę i zapraszam do mnie na wspólne tematy kom./obs ;) http://eathealthilyandkeepfit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy przepis, ale najbardziej podoba mi się nazwa bloga :) Teraz zapraszam po więcej Dietomat.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio mam fazę na wszelkie drożdżowe wypieki, szkoda tylko, że tak późno, bo świeże truskaweczki dopiero za rok :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można popróbować z innymi owocami, ostatnio w Lidlu widziałam jagody i maliny, też pewnie wyjdzie pysznie :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  17. Jeden z moich ulubionych placków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ah... uwielbiałam za dzieciaka takie ciasto robione przez babcię, zjedzone z ciepłym mlekiem to smak dzieciństwa, muszę koniecznie spróbować sama zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam! Świetne przepisy, wyglądają bardzo smaczne :) będę wpadać, częściej i szukać inspiracji... do tej pory korzystałam z http://kcalmar.com/blog/ ;) może i Ciebie zainspiruje!

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis, uwielbiam takie ciasto, mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Miałyście/Mieliście kiedyś dylemat, problem lub pytania pozostające bez odpowiedzi jak walczyć z nadmiarem tłuszczu ?
    Mnie odpowiedzi przyniósł ten oto artykuł "Jak walczyć z tłuszczem"
    Polecam poświęcić chwilę na jego przeczytanie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jeden z moich ulubionych placków :)

    OdpowiedzUsuń