Po raz kolejny chciałabym przeprosić za nieregularne wpisy na blogu. Sesję co prawda już zdałam, ale obrona ciągle przede mną. Do tego w zeszłym tygodniu się przeprowadziłam do Gdańska (w końcu!) ale nie miałam nawet czasu na rozpakowanie się. Więc jeśli już znajdę czas na ugotowanie obiadu, to jest to danie ekspresowe i nawet nie mam czasu, żeby je sfotografować.
Są jednak rzeczy, z których zrezygnować nie mogę. Tak było z ogórkami małosolnymi, musiałam znaleźć tą chwilę wolnego czasu, żeby je przygotować. Ich smak kojarzy mi się z latem i wakacjami (których niestety już nie mam). Musicie koniecznie je przygotować, są idealne :)
OGÓRKI MAŁOSOLNE
(składniki na 1kg ogórków)
(składniki na 1kg ogórków)
Składniki:
- kilogram ogórków gruntowych
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek kopru
- kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść)
- sól
Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się około 1 litra wody.
Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan oraz ogórki. Na koniec zalać przygotowanym roztworem wody z solą. Zakręcić i odstawić na 2 dni. Po 2 dniach ogórki będą już pyszne :) Smacznego!
Najlepsze ogórasy! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
tego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuń