niedziela, 6 lipca 2014

Ogórki małosolne

Po raz kolejny chciałabym przeprosić za nieregularne wpisy na blogu. Sesję co prawda już zdałam, ale obrona ciągle przede mną. Do tego w zeszłym tygodniu się przeprowadziłam do Gdańska (w końcu!) ale nie miałam nawet czasu na rozpakowanie się. Więc jeśli już znajdę czas na ugotowanie obiadu, to jest to danie ekspresowe i nawet nie mam czasu, żeby je sfotografować. 

Są jednak rzeczy, z których zrezygnować nie mogę. Tak było z ogórkami małosolnymi, musiałam znaleźć tą chwilę wolnego czasu, żeby je przygotować. Ich smak kojarzy mi się z latem i wakacjami (których niestety już nie mam). Musicie koniecznie je przygotować, są idealne :)

OGÓRKI MAŁOSOLNE
(składniki na 1kg ogórków)


Składniki:
- kilogram ogórków gruntowych
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek kopru
- kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść)
- sól

Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się około 1 litra wody. 

Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan oraz ogórki. Na koniec zalać przygotowanym roztworem wody z solą. Zakręcić i odstawić na 2 dni. Po 2 dniach ogórki będą już pyszne :) Smacznego!



Lato w pełni!

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń