piątek, 16 maja 2014

Amerykańskie pancakes z jagodami

U mnie w kuchni ciągle rządzą jagody. Pancakes z jagodami to zdecydowanie moja ulubiona wersja placków. Jadłam je niejednokrotnie w USA, a teraz odtworzyłam te smaki. Do tego syrop klonowy i najlepsze śniadanie na świecie gotowe. Mam nadzieję, że Wam też tak zasmakują ;)

PANCAKES Z JAGODAMI
(składniki na 6 placków)


Składniki mokre:
- pół szklanki maślanki
- 1/4 szklanki mleka
- jajko
- łyżeczka miodu płynnego
- łyżka oliwy z oliwek

Składniki suche:
- szklanka mąki 
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Dodatkowo: jagody lub borówki amerykańskie - ilość wg uznania

Mąkę przesiać przez sitko, wsypać proszek do pieczenia, wymieszać.

W drugiej misce połączyć oliwę z miodem, wymieszać do połączenia się składników. Dodać jajko, znowu wymieszać. Następnie wlać maślankę i mleko, mieszać aż masa będzie gładka.

Patelnię rozgrzać, skropić oliwą z oliwek, tłuszcz rozsmarować ręcznikiem papierowym.

Do suchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Na samym końcu do masy dodać jagody, wymieszać ostatni raz. 

Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać z syropem klonowym. Smacznego!


A poniżej zdjęcia prawdziwych Amerykańskich pancakes :)



5 komentarzy: