środa, 21 maja 2014

Risotto z krewetkami, szparagami i suszonymi pomidorami

W końcu są moje ukochane szparagi! Chociaż miałam problem, żeby znaleźć zielone, wszędzie były same białe. Chodziłam od stoiska do stoiska i nic. Ale uparłam się na zielone i nie mogłam odpuścić. W końcu pojechałam na jeden z większych rynków i tam dostałam moje cudeńka :) Teraz wiem, że warto było tyle za nimi jeździć. Jak spróbowałam risotto to moja pierwsza myśl była taka, że nigdy czegoś tak pysznego nie jadłam. To są w 100% moje smaki i mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. 

Żeby moje risotto było jeszcze bardziej kremowe, dodałam startego sera długodojrzewającego. Jeżeli zależy Wam na maksymalnym ograniczeniu kalorii, pomińcie ten etap. Ale gwarantuje, że z serem jest dużo lepsze. Nie radziłabym rezygnować z masła, gdyż to ono wypełnia risotto. To tylko 1 łyżka na 4-5 porcji dania, a całkowicie zmienia konsystencję risotto. 

RISOTTO Z KREWETKAMI, SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
(4-5 porcji)


Składniki:
- 250 gram krewetek
- pół pęczka zielonych szparagów
- 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 300 gram ryżu arborio
- kieliszek białego wina
- 1 litr bulionu (ja użyłam wody z gotowania szparagów)
- 80 gram startego sera długodojrzewającego
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania krewetek. Jeżeli używacie tych świeżych, należy odciąć główkę, oderwać nóżki, zdjąć pancerz, naciąć od góry wzdłuż grzbietu i wyjąć jelito. Tak postąpić z każdą krewetką. Jeżeli używanie krewetek mrożonych należy je rozmrozić.

Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Ja dodaję też szczyptę soli. Po ugotowaniu szparagi wyciągnęłam z garnka, a wodę zostawiłam do zrobienia ryżu. Możecie zastąpić ją bulionem warzywnym.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli dodać krewetki oraz posiekany czosnek. Dodać jeszcze trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut. Odstawić.

Na oddzielną patelnię (bądź tę samą, ale po zdjęciu krewetek) wlać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy będzie już rozgrzana wsypać ryż. Smażyć około 1 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlać białe wino. Poczekać aż ryż wsiąknie wino (stale mieszając), a następnie wlać chochlę bulionu, lub wody z gotowania szparagów. Ponownie czekać, aż ryż wszystko wchłonie, po czym wlać kolejną porcję. Czynność powtarzać aż ryż będzie całkowicie miękki. 

Do ryżu dodać resztę składników - krewetki z cebulką, pokrojone szparagi (ja kroiłam 1 szparaga na 3 części), posiekane suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Wymieszać i zdjąć patelnię z gazu. Na sam koniec dodać masło oraz ser. Wymieszać po raz ostatni. Jeść od razu - inaczej się nie da bo jest zbyt pyszne! Smacznego :)

3 komentarze:

  1. pycha! bardzo lubię risotto, ale też bardzo dawno go nie jadłam... trzeba nadrobić! aaaa i krewetki też uwielbiam, więc połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, od razu nabrałam ochotę na takie risotto :)

    OdpowiedzUsuń